Categorie├źn
Liefdesverdriet

Tekenen om naar uit te kijken bij een ongezonde relatie

Tekenen van een ongezonde relatie zijn niet goed voor ons en daar weten sommigen alles van. Maar hoe komt het dat steeds meer mensen tegenwoordig bij deze situatie worden betrokken? Het kan zijn dat onze samenleving zo ver bergafwaarts is gegaan dat we niet meer weten hoe we een gezonde relatie kunnen hebben en waar het echt over gaat. Dikwijls hebben we er geen idee over hoe we de cyclus van een ongezonde relatie kunnen doorbreken, omdat het soms al een verslaving is geworden.

Een ongezonde relatie die blijft verslechteren

Ongezonde relaties kunnen verslavend zijn en het trieste is dat we ons er niet altijd van bewust zijn. Vaak weten de betrokken mensen dit niet. Dit komt omdat de meeste van hen, zo niet allemaal, zijn opgegroeid in een disfunctionele familieomgeving of samenleving. Mensen die al lang in een ongezonde relatie zitten, kunnen dit na een lange tijd aanvoelen als normaal. Het is een gewoonte geworden. Bijgevolg kan er een patroon van ongezond gedrag zijn dat zal blijven verslechteren.

De waarschuwingssignalen

De waarschuwingssignalen van een ongezonde relatie vallen allemaal weg bij het verlies van vertrouwen binnen de betrokken partijen.

Gebrek aan vertrouwen

Gebrek aan vertrouwen is de belangrijkste oorzaak van een ongezonde relatie. Vertrouwen vereist van beide partners dat ze geloven dat de ander nog steeds van hen houdt, zelfs als ze veel fouten maken. Ze zijn eerlijk over hun schuld en ze kunnen kwetsbaar zijn tegenover elkaar. Als je merkt dat je liegt om je te bedekken wanneer je een fout maakt, of als je bang bent dat je partner je minder graag ziet, ben je niet je ware en eerlijke zelf. Op een dieper niveau zijn liegen, de waarheid verbergen en informatie achterhouden tekenen van slechte en ongezonde relaties.

Respect tonen is belangrijk

Geen respect tonen is een ander teken van een slechte relatie. Respect betekent eenvoudigweg de ander als belangrijk en waardevol behandelen. Ieder van ons wil op deze manier worden behandeld. Een goede communicatie is een uitwisseling van luisteren en het delen van idee├źn. Wanneer je een persoon met respect behandelt omdat hij belangrijk is, wil je hem nooit pijn doen, wil je hem niet mishandelen, wil je hem niet voor het publiek vernederen en vooral niet uitschelden. Sarcasme of constant de andere persoon tot op het bot kraken, valt allemaal in de categorie respectloos.

Ruimte geven is nodig

Geen ruimte hebben in een relatie zal uiteindelijk leiden tot een ongezonde relatie. In een goede relatie hebben beide mensen tijd met elkaar en hebben ze tijd naast elkaar. Als je te veel samen bent, voel je je verstikt. Misschien vind je het leuk om bijna 24 uren op 7 dagen met je partner samen te zijn, maar de tijd dat je niet samen bent, biedt de mogelijkheid om te bespreken wanneer je weer samen bent. Als je elkaar even niet ziet, mag je ook niet jaloers zijn.

Angst voor verandering

Slechte relaties zijn afhankelijk van de persoon om precies dezelfde persoon te blijven. Als een persoon verandert, komt wel eens wrok en achterdocht naar boven, alsof de ene partnerverandering de andere persoon gewoon pijn doet.

Fysiek en emotioneel misbruik

Fysiek of emotioneel misbruik is het duidelijkste teken van alles. Misbruik steekt lelijk op wanneer de voorgaande vier tekenen van slechte relaties uit de hand lopen. Als er geen vertrouwen is, geen ruimte, geen respect en geen ruimte voor verandering of groei, is dit een heel slecht teken. Je leven wordt omgeven door angst en als je niets doet wat je partner niet bevalt, word je gestraft. Zoals we allemaal wel weten, heeft straf geen plaats in relaties.

Praten is belangrijk

Relaties kunnen verschillende fasen ervaren op verschillende momenten in het leven. Soms klikken koppels die zo verliefd zijn op elkaar om de een of andere reden niet. Wanneer je tekenen van een ongezonde relatie in je eigen omgeving opmerkt, kan je hierover het beste praten en communiceren met je partner.